A tudósok támadják az idegenekről szóló feltételezéseket

Philip Plaitnek elege van az amerikai rádiós személyiség, Richard Hoagland állításaiból, melyek szerint a NASA földönkívüli életet rejteget, de ide tartozik a Mars hírhedt Arca és sok egyéb feltételezés, ami Hoagland weboldalán tekinthető meg.

Az oldalon számos műholdfelvétel látható, melyek Hoagland szerint a földönkívüli életet bizonyítják. A legutóbbi marsjárók által készített fotókon nem csupán köveket, de idegen civilizációra utaló egyszerű eszközöket is felfedezett, őt idézve "edényeket, kályhákat és dugattyúkat". Hoagland 1983 óta a vezetője "egy külső tudományos csapatnak, akik független elemzést folytatnak más világokban a lehetséges intelligens kialakítású objektumokról" a NASA és más expedíciók felvételei alapján.

Ezzel szemben Plait, a "Bad Astronomy" szerzője azon dolgozik, hogy eloszlassa az űrmítoszokat és a tévképzeteket. Plait két szóval jellemezte a legutóbbi állításokat a Mars idegen objektumairól. Az első a "szemét", a második már egy tudományosabb kifejezés, a "pareidolia". Ez ugyanaz a jelenség, amivel állatokat és más ismerős dolgokat látunk a felhőképekben, ami a Mars felszínre lefordítva annyit jelent, hogy időnként előfordul, hogy a tárgyak a bolygón érdekes alakot vesznek fel, azonban ha közelről megvizsgáljuk, akkor kiderül, hogy csupán egy tucatnyi szikláról van szó.


Richard Hoagland a CNN műsorán, kezében a marsi Arc fényképével


Hoagland elmondta, az objektumoknak adott nevek csupán becenevek, ugyanúgy ahogy a marsjárók irányítói a kis gömb alakú objektumokat, melyekről kiderült, hogy hematitot tartalmaznak, "áfonyának" hívják. "Nem azt mondjuk, hogy kályhák vagy dugattyúk vannak a Marson" - nyilatkozott Hoagland egy telefonos interjúban. "Szó sincs róla. Azért kezdtük el vizsgálni ezeket az objektumokat, mert megragadott minket az elképesztő szimmetriájuk, kialakításuk, és az hogy egyes objektumok mennyire megmunkáltnak tűntek."

Weboldalán azonban nem ennyire árnyaltak a megfogalmazások. Hoagland saját bevallása szerint a marsjáró csapat figyelmét szerette volna felhívni arra, hogy közelebbről is szemügyre vegyék ezeket az objektumokat és megvizsgálják összetételeiket. "A NASA úgy döntött, hogy ezt nem teszi meg" - tette hozzá. "Így függőben maradt egy rejtély. Nem tudjuk mik ezek a dolgok, és feltehetőleg soha nem is fogjuk megtudni." Hoagland rendszeresen kritizálja a robotküldetés tudományos vezetőjét, Steven Squyers-t, aki azonban nem reagál Hoagland állításaira.

A NASA-nál természetesen nem jellemző, hogy robotjaik irányítását egy ügynökségen kívüli sugallataira alapoznák, amikor a Spirit és az Opportunity csapata több tucat kiváló geológust és tudóst tudhat soraiban az ügynökségtől és az egyetemekről egyaránt. Philip Plait a kaliforniai Sonoma Állami Egyetemen tanít űrkutatással kapcsolatos tárgyakat. Szabad idejében a kisebb és nagyobb kozmikus tévedések kijavításán dolgozik, amit a média és az Internet terjeszt. Plait akkor elégelte meg Hoagland késő esti rádiós show-műsorait, amikor a marsjárók elkezdték ontani a felvételeket, és mondhatni folyamatossá tették a vörös bolygóval kapcsolatos tudományos spekulációkat.


Hoagland könyvet is irt a témáról
"Ez a fajta pszeudotudomány olyan mint egy vírus. Alacsony szinten nem nagy dolog, amikor azonban túllép egy ponton, onnantól már undorító" - írja Plait saját weboldalán, a badastronomy.com-on. Plait azon munkálkodik, hogy megfossza illúzióitól a Hoagland oldalán, az enterprisemission.com-on található idegenekkel kapcsolatos állításokat, melyek nem kizárólag Hoagland nevéhez fűződnek. Például Hoagland állítása szerint a Mars Global Surveyor egyik felvételén egy gargantuan, egy üvegszerű féreg látszik, ami több mint egy kilométer hosszúságú. A felvételen a kanyon aljában valóban egy féreg alakját és jellemvonásait lehet felfedezni, az egyenletesen elhelyezkedő körívek egy bordázatra emlékeztetnek. Plait szerint a jelenség legvalószínűbb magyarázata, hogy azok homokdűnék, amit a völgyön áthaladó szél alakított ki.

Hoagland neve egybefonódik az Arccal, melyet a Viking szonda felvételén fedeztek fel, és ő azóta is idegen civilizáció bizonyítékaként reklámozza. Az arc alakú formával maga a NASA kezdett el foglalkozni, egy 1976-ban közzétett felvételhez az alábbi feliratot fűzték: "A szikla-alakzat árnyékai egy orr és egy száj illúzióit keltik. A geológusok az alakzat eredetét kizárólag természetes folyamatoknak tulajdonítják."

Hoagland nem csupán az Arcot találta érdekesnek. Állítása szerint, ha vonalakat húzunk a Cydonia terület Arcot övező jegyei között, olyan szögeket kapunk, melyek összetett matematikai képletekre és geometriai összefüggésekre utal, amit csak intelligens tervezés hozhatott létre. Szerinte az Arcot "omladozó high tech piramisok veszik körül, melyek feltehetően egykori környezeti arculatok, amit olyasvalakik hagytak ott, akik megpróbálták otthonukká tenni a Mars bolygót". Állásfoglalása szerint ezeket a fontos adatokat politikai indíttatású okokból leplezik el a nagy űrkutató nemzetek.


A képen Hoagland szerint marsi féreg, a tudósok szerint homokdűnék láthatók


Plait elemezte Hoagland matematikáját és a módszertanát, azonban az ő számításai szerint mind a szögek, mind a távolságok pontossága kívánnivalókat hagy maga mögött. Ezen felül Plait azt is kifogásolta, hogy Hoagland direkt úgy válogatta össze az ábráin feltüntetett domborzati elemeket, hogy azok egy szabályos mintát adjanak ki, miközben a területen jó pár hasonló elem is található. "Hoagland játékszabályai szerint valóban számos matematikai kapcsolat alakítható ki"- mondta Plait. "Matematikai elemzése tele van lyukakkal, hibákkal és félrevezetésekkel, ami így teljesen értéktelen."

Az amúgy semmiféle diplomával nem rendelkező Hoagland erre azt felelte, hogy Plaitnek beszélnie kellene azokkal, akik ellenőrizték matematikáját és azt helytállónak találták. Hoagland szerint, ahogy csapata közelebb kerül "az igazság megismeréséhez a 'Naprendszer földönkívüli objektumainak' politikáját és tudományát illetően", az ellenzék egyre "túlbuzgóbbá és könyörtelenebbé" válik.

Oldalmenü
Naptár
Szavazás
Szerinted milyen ez a honlap?
Nem jo!
Elmegy
Jobb is lehetne
Jo de lehetne rajta javitani!
Király!