Azonosítatlan repülő tárgy (?rakéta?) Guldsmedshyttan (Svédország) felett, 1946. július 9-én. Elképzelhető, hogy a Föld felső légkörébe belépett meteoroid volt.
UFO-k Nürnberg felett, 1561. április 14-én. Hans Glaser fametszete. Elképzelhető, hogy a metszet napkutyákat ábrázol.

Az UFO (Unidentified Flying Object, angolul ?azonosítatlan repülő tárgy?, a köznyelvben egyszerűen ufó) olyan repülő objektum, melyet nem azonosítottak. Az ufók nagy része valamilyen egyszerű jelenségre vagy repülőeszközre vezethető vissza, néhány esetben viszont felmerül, hogy az észlelt jelenség oka jelen tudásunkkal nem magyarázható.

A jelenség általában nagy érdeklődést kelt, ezért gyakran visszaélnek az ezzel járó nagy nyilvánossággal, így sokan bizalmatlanul kezelik az olyan bejelentéseket, amelyeket egy ember vagy kis csoport (laikus) tett, és tárgyi bizonyítékok (fényképek vagy filmfelvételek) nem elérhetőek.

A kifejezést eredetileg a katonai repülésben alkalmazták, ahol ezt minden olyan tárgyra értették, aminek még nem volt tisztázva az eredete (lehetett ellenséges repülőgép, polgári gép, meteorológiai ballon vagy bármi egyéb). Később a köznyelvben ennek egy szűkebb értelme honosodott meg; szinte kizárólag idegen lényt vagy űrhajót (?repülő csészealjat?) értenek alatta. Az UFO-kutatásnak van egy nagy valószínűség szerint hiedelmi, vagy félreértéseken alapuló ága, amit elsősorban amatőrök végeznek, tudományos UFO-kutatás azonban egyelőre nincsen, mert ahhoz tárgyi bizonyítékok kellenek, amiket vizsgálni lehet. Az idegen lények létezését először a tudományos-fantasztikus irodalom (sci-fi) vetette fel, bár a népek mondavilága tele van nem emberi lényekkel (istenek, félistenek, szörnyek, tündérek).

Tartalomjegyzék

[elrejtés]

Ufók a régmúltban [szerkesztés]

Barlangfestmény az olaszországi Val Camonica helységben (kb. Kr. e. 10 000), amely egyesek szerint az ókorban a Földön járt földönkívüli űrhajósokat ábrázol
Valószínűleg az első UFO-t ábrázoló fénykép 1871-ből, a Mount Washington feletti felhőkkel és egy hosszúkás objektummal.

A nyugat-afrikai dogon törzs eredetmondája[1] szerint őseiknek a Szíriusz csillagról érkezett hüllőszerű lények, a nommók adták át a bölcsességet. A dogonok mondáiban az az egyik érdekesség, hogy olyan információkat tudtak a Szíriuszról (és annak kísérőjéről), amit a tudósok csak jóval később fedeztek fel.

Az ún. paleoasztronautika képviselői szerint földönkívüli lények már nagyon rég látogatják a bolygónkat, és a szent iratokban (Biblia, Védák, Rámájana, Mahábhárata, a maják szent könyve a Popol Vuh[2], Korán stb.) isten(ek) földreszállásáról szóló történetek valójában ufólátogatásokat írnak le. Az elmélet legismertebb terjesztői az amerikai Zecharia Sitchin[3] és a svájci Erich von Däniken.[4] Az utóbbi 26 könyvet írt a témáról (amelyeket 32 nyelvre fordítottak le eddig), és számos TV-műsorban és filmben szerepelt. 2002-ben kiadott könyvének a címe magáért beszél: ?Az istenek űrhajósok voltak?.[5]

Ufók a középkortól a II. világháborúig [szerkesztés]

Az 1917. október 13-án történt hatodik fátimai jelenést, a napcsodát, egyes szerzők UFO jelenségnek tartják,[6] és ebből a szemszögből próbálják megmagyarázni.[7]

A két világháború között a közvélemény még tényként kezelte, hogy a Naprendszerben a Földön kívül más bolygók is lakottak lehetnek, ám a csillagászat, később az űrkutatás fejlődése hamarosan rácáfolt ezekre a feltevésekre. Érdekes momentum a 1930-as években H. G. Wells Világok harca c. sci-fi regényének rádiójátéka, amelynek során emberek ezrei hitték el a kitalált, de valóságszerűen tálalt történetet, és menekültek el otthonaikból az USA-ban.

Az ufók iránti érdeklődésnek a második világháború során és után végrehajtott katonai és később űrtechnikai kísérletek adtak lendületet, sokan ugyanis a fegyverkezési versenyben résztvevő országok kutatói által végzett kísérleteket ufók megnyilvánulásainak vélték.

Ufók a II. világháború után [szerkesztés]

Egy 1952-es, UFO-ról készült fénykép az FBI archívumából (Passaic, New Jersey)

Mivel a légkörben valóban előfordulnak a tudomány által még kellően meg nem magyarázott jelenségek (például a gömbvillám), és az egymással szembenálló országok (főleg a Szovjetunió és az USA) légi úton is megpróbálták kikémlelni a másik helyzetét, és emiatt felderítő repülőgépeket küldtek egymás légterébe (a leghíresebb a Szovjetunió felett lelőtt amerikai U-2 kémrepülő esete), amelyeket nem mindig sikerült beazonosítani, ezért maguk a kormányok is felállítottak olyan munkacsoportokat, amelyek az azonosítatlan repülő tárgyakkal kapcsolatos észleléseket elemezték. Ez aztán újabb tápot adott azoknak a civileknek és ufókat kutató szervezeteknek, akik, illetve amelyek földönkívüli lények földi jelenlétéről értekeztek. A legtipikusabb példa erre az ún. Roswell eset (1947), amelynek már hatalmas, többé-kevésbé szakmai irodalma van.

A tény azonban az, hogy erre az elméletre mindeddig egyetlen konkrét bizonyítékot (tárgyat, vagy akár hiteles fényképfelvételt) sem sikerült találni.

A nemzetközi UFO-kutatásokat kezdetben főként állami támogatásból, mára főként magánszemélyek adományaiból finanszírozzák.

A 1940-es évektől a 1970-es évekig az USAF is pénzelt egy kutatást, amelynek vezetője Joseph Allen Hynek (angol szócikk) professzor volt. Project Sign (1947-1949), Project Grudge (1949-1952), és végül a Project Blue Book (1952-1969). Hynek, miután elhagyta a légierőt, egyetemen tanított és egyesek szerint pálfordulásként, létrehozta a CUFOS (Center for UFO Studies) nevű szervezetet. A professzor kb. 20 éves munkájáról több könyvet is kiadott [8], amelyekben nem foglal állást egyértelműen egyetlen elmélet mellett sem. ?Teljes mértékben lehetségesnek tartom ? mondta ő ? hogy létezik olyan technológia, mely úgy fizikai, mint pszichikai, anyagi és szellemi. Vannak a Napnál több millió évvel idősebb csillagok. Mi a Kitty Hawk-tól, kb. 70 év alatt eljutottunk a Holdra, de lehetséges, hogy egy egymillió éves civilizáció tudhat olyan dolgokat, amelyeket mi nem. ? Feltételezem, hogy létezik egy olyan technológia, amely képes uralni úgy az anyagot, mint a szellemet. A szellemi világ, amely a mai napig annyira titokzatos számunkra, lehet, hogy csak egy szokványos része egy fejlett technológiának.?[9]

UFO-észlelések napjainkban [szerkesztés]

Az ufókutatás története Magyarországon [szerkesztés]

A Magyar Televízióban a 80-as évek végén, az 90-es évek elején nagy népszerűségnek örvendett a Déri János vezetésével, az UFO-kkal, megmagyarázhatatlan jelenségekkel, sci-fi-vel foglalkozó Nulladik Típusú Találkozások című műsor, ami népszerűvé tette a témát. Számos amatőr kutatóközpont, egyesület és klub jött létre, amik találkozókat, szimpóziumokat tartottak, és ekkoriban több ufómagazin is alakult.


Oldalmenü
Naptár
Szavazás
Szerinted milyen ez a honlap?
Nem jo!
Elmegy
Jobb is lehetne
Jo de lehetne rajta javitani!
Király!